[Οδηγός] Πως θα σταματήσετε εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο ‘ρουφώντας’ την μπαταρία του smartphone σας

Οι μπαταρίες των σύγχρονων smartphones έχουν μεγαλώσει σημαντικά και μαζί τους αυξάνεται και η πραγματική-καθημερινή αυτονομία των συσκευών μας.Ο κίνδυνος όμως από μια εφαρμογή που τρέχει στο παρασκήνιο χωρίς λόγο παραμένει με κίνδυνο να “ρουφήξει” σε ακραίες περιπτώσεις την μπαταρία του smartphone μας ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες.


Η Google ωστόσο δε μας έχει αφήσει απροστάτευτους παρέχοντας μας τα εργαλεία για να τις εντοπίσουμε και είτε να τις κλείσουμε χειροκίνητα μέσω του Android είτε αυτοματοποιημένα μέσω τρίτων εφαρμογών του Google Play.Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να εντοπίσετε αυτές τις εφαρμογές με την βοήθεια των εργαλείων που μας παρέχει το Android, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

  1. Ενεργοποίηση των “Επιλογών για προγραμματιστές” πηγαίνοντας Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο και κάνοντας επαναλαμβανόμενα taps στο “Αριθμός Έκδοσης” μέχρι να δείτε το μήνυμα πως ενεργοποιήθηκαν οι “επιλογές για προγραμματιστές”.
  2. Στη συνέχεια πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Επιλογές για προγραμματιστές > Στατιστικά στοιχεία διαδικασίας για να δείτε για πόση ώρα τρέχουν οι σημαντικότερες εφαρμογές σας.Κάνοντας tap σε οποιαδήποτε εφαρμογή μπορείτε να δείτε πόση μνήμη καταναλώνει.
  3. Στη συνέχεια πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Μπαταρία όπου κάνοντας tap σε μία από αυτές βλέπετε πόση μπαταρία έχει καταναλώσει.

Ποιες εφαρμογές θα πρέπει να σταματήσω;
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουμε να κάνουμε με κάποια παιχνίδια που δεν παίζουμε, με εφαρμογές μουσικής που δεν χρησιμοποιούμε ενώ δεν λείπουν και κάποιες κακογραμμένες εφαρμογές με πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα αυτή του facebook.Γενικός κανόνας είναι πως θα πρέπει να αποφεύγετε να κλείνετε εφαρμογές και υπηρεσίες που γνωρίζετε τι κάνουν.
Κλείσιμο ή απενεργοποίηση εφαρμογών
Μόλις εντοπίσετε μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί διαρκώς τον επεξεργαστή μπορείτε να την σταματήσετε ή αν δεν την χρησιμοποιείτε καν να την απενεργοποιήσετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα,
Ρυθμίσεις -> εφαρμογές -> tap στην εφαρμογή που σας ενδιαφέρει και στη συνέχεια tap στο “Αναγκαστική διακοπή”.Αν θέλετε να την απενεργοποιήσετε οριστικά, απλά επιλέγετε “Απενεργοποίηση”.
Όλη αυτή η διαδικασία ωστόσο μπορείτε να αποδειχθεί αρκετά χρονοβόρα, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε με αρκετές εφαρμογές που θέλουμε να κλείσουμε.Εδώ έρχεται να βοηθήσει το Greenify που θα βάλει “για ύπνο” τις εφαρμογές που δεν χρειάζεστε όταν δεν χρησιμοποιείτε το smartphone σας.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί στο ποιες εφαρμογές αδρανοποιείτε μέσω του Greenify.Αν το κάνετε για παράδειγμα με την εφαρμογή του mail σας τότε δε θα λάβετε ειδοποιήσεις για τα νέα σας e-mail όταν έχετε κλειδωμένο το smartphone σας, ενώ αν απενεργοποιήσετε το facebook δε θα λαμβάνετε τις όποιες ειδοποιήσεις του.

admin Συντάκτης